Herbata dla gastronomii
Herbata jest napojem z tradycją. To nie byle jaki napój, lecz napar znany od wieków, którym delektowały się japońskie i chińskie elity. Herbatę pija się codziennie w domach na całym świecie i smakuje się ją także w restauracjach. Specjalna herbata dla gastronomii sprawia, że musi być ona podawana w inny niż domowy sposób. Eleganckie podawanie herbaty to sztuka. Restauracje kupują zestawy herbat, a dobra herbata jest bardzo ważną pozycją restauracyjnego menu. Dobry dystrybutor herbat dba o to, aby w lokalach gastronomicznych znalazły się świetne herbaty. Ekskluzywna herbata dla gastronomii to znakomity napój. Nie od dzisiaj herbaty świata są podawane w najlepszych restauracjach Japonii, Chin, Europy, a nawet Afryki.
Jakie herbaty są serwowane w restauracjach?
Może to być zestaw herbat w pudełku, ułożony ładnie i położony na ladzie w restauracji, z którego konsument wybiera ulubiony smak. Może to być herbata premium, smaczna i dobrego gatunku. Kienci doceniają także takie napoje, jak herbata zielona, herbata czerwona czy biała. Ta ostatnia jest droga, ale pyszna, delikatna, wyjątkowa. Zestaw herbat w skrzynce prezentuje się pięknie, dlatego gastronomia chętnie kupuje ten produkt. Znakomita herbata dla restauracji jest dobrym produktem, który sprawdza się w dystrybucji.
Jak podawać herbatę w restauracji?
Elegancko jest, gdy kelner przynosi herbatę do stolika, zaparzoną z liści w małym dzbanku, najlepiej porcelanowym. Do tego podaje filiżankę. Klient otrzymuje także biały oraz brązowy cukier. Jeśli ma życzenie to dostaje mleko, ponieważ niektórzy konsumenci lubią delektować się tzw. bawarką, czyli herbatą z mlekiem. Nie powinno się podawać wrzątku w czajniczku oraz saszetki z herbatą na talerzyku. Jest to niezbyt eleganckie rozwiązanie, a herbata z saszetki nie jest tak pyszna, jak herbata liściasta. To tak, jak kawa instant i kawa ziarnista - pierwsza jest dla profanów, druga jest dla smakoszy. Eleganckie podawanie najlepszej herbaty pokazuje klasę oraz styl restauracji.