Dobra herbata
Delektując się filiżanką pysznej, doskonałej jakościowo herbaty, rzadko kiedy zastanawiamy się nad drogą, którą musiała przebyć, by znaleźć się na naszym stole. Dobra herbata od tysięcy lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród konsumentów. Coraz bardziej zyskuje jednak na znaczeniu kraj pochodzenia herbaty oraz warunki, w jakich jest uprawiana i zbierana. Wiadomo, że najbardziej sprzyjające warunki uprawy panują w krajach azjatyckich, charakteryzujących się gorącym i wilgotnym klimatem oraz żyzną glebą. Chiny, Japonia, Indie - to kraje, z których najczęściej sprowadzana jest herbata premium.
Oczekiwania klientów w lokalach gastronomicznych
Oczekiwania klientów restauracji, a zarazem smakoszy herbaty stale rosną, dlatego herbata dla gastronomii to coraz bardziej istotna kwestia. Właściciele lokali gastronomicznych coraz częściej zdają sobie sprawę z tego, że oprócz pysznych dań uwagę klientów z całą pewnością przyciągną herbaty świata. Ważne jest jednak to, by pochodziły one z certyfikowanych, sprawdzonych upraw i charakteryzowały się wysoką jakością. Nie można zapominać o ogromnych odległościach, które musi przebyć herbata, by mogła być sprzedawana w Europie. Nierzadko pakowana na azjatyckich plantacjach herbata pokonuje drogą morską lub na pokładzie samolotu setki tysięcy kilometrów, zanim zostanie rozprowadzona w krajach europejskich.
Dystrybutorzy herbat
Dystrybutor herbat często posiadający wieloletnie doświadczenie w branży, to specjalista w dziedzinie produkcji i transportu herbaty. Współpraca lokali gastronomicznych z dystrybutorem daje szanse na pozyskanie świeżej, tradycyjnie uprawianej herbaty, zbieranej na sprawdzonych plantacjach w korzystnych cenach. Nie można zapomnieć, że najlepsza herbata wymaga nie tylko doskonałych warunków uprawy, lecz także odpowiedniego sposobu pakowania, przechowywania i transportu. Tylko to sprawi, że konsumenci będą mogli cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem prawdziwej herbaty.