Herbaty ekologiczne
Herbata jest jednym z najpopularniejszych i najszlachetniejszych napojów na świecie. Najlepszym rozwiązaniem jest pozyskiwanie produktów naturalnych. Tylko dystrybutor herbat, który posiada odpowiednie certyfikaty, zapewni nam to, że herbata będzie w pełni ekologiczna. Powinny być one uprawiane w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska i gwarancji bezpieczeństwa upraw. W rezultacie herbaty ekologiczne są wyższej jakości i wolne od wszelkich substancji szkodliwych dla zdrowia.
Plantacje herbat ekologicznych
Kiedy docieramy do herbaty z plantacji ekologicznych, możemy być pewni, że do liści herbaty nie dostanie się żaden pestycyd. Sprawdzi się taka herbata dla gastronomii, ponieważ jest w 100% zdrowa. Ten rodzaj herbaty charakteryzuje się również niepowtarzalnym smakiem, którego nie zakłócają żadne syntetyczne dodatki. Jest to również korzystne dla środowiska, ponieważ podczas uprawy, substancje chemiczne nie przenikają do gleby lub wód gruntowych i nie przyczyniają się do zubożenia różnorodności biologicznej.
Herbaty ekologiczne dobre dla zdrowia
Każdy rodzaj herbaty ekologicznej ma również fenomenalny potencjał dla zdrowia. Ze względu na zwiększoną obecność związków polifenolowych, w tym flawonoidów, wartościowa jest szczególnie ekologiczna zielona herbata. Przyczynia się ona do lepszej ochrony antyoksydacyjnej naszego organizmu. Niemniej jednak każda herbata jest zdrowa. Każda herbata dla restauracji, która pochodzi od certyfikowanego dystrybutora charakteryzuje się istotnie wyższą zawartością suchej masy, sumy kwasów fenolowych, flawonoidów niż zwykła herbata. Herbaty takie zawierają także znacznie więcej kofeiny niż herbaty ekologiczne, co może mieć niedobry wpływ na nasze zdrowie. Jeżeli zatem jesteśmy koneserami herbat, powinniśmy ze względu na nasze zdrowie wybierać tylko te, które są produkowane w pełni ekologicznie.